Skip to content
Bel ons: 0252-706606 Inschrijven Spoed Huisregels

Behandeling van pijn aan het kaakgewricht

Pijn bij het kauwen of pijnlijke kauwspieren worden veroorzaakt door overbelasting van het kaakgewricht en de kauwspieren. Bij een gnathologische behandeling onderzoeken we uw kaakklachten en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Een kaakgewrichtsbehandeling helpt bij de volgende klachten:

  • Pijn bij het kauwen
  • Pijn bij kaakgewrichten
  • Klemmen en knarsen
  • Pijnlijke of vermoeide kauwspieren
  • Beperkte of scheve mondopening
  • Kaakgewrichtsgeluiden bij het kauwen
  • Slaapapneu

Kaakgewrichtsbehandeling in stappen

Tijdens een intakegesprek worden uw klachten besproken, gevolgd door een zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van uw kaakklachten. Afhankelijk van de uitkomst, wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Stap 1: Consult – klachten bespreken

Aan de hand van een opgestelde vragenlijst proberen wij een beeld te vormen van uw gnathologische klachten en de oorzaak hiervan.

Stap 2: Onderzoek – oorzaak van kaakklachten achterhalen

Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen om de oorzaken van uw klachten te onderzoeken. Naar aanleiding van het onderzoek worden de verschillende behandelmogelijkheden toegelicht en geven we advies over welke behandeling het meest geschikt is.

Stap 3: Behandeling – gnathologische behandeling

Pijn in en rond de kaak wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting van het kaakgewricht of de kauwspieren. Wij kunnen het gebit bijslijpen of opnieuw opbouwen. In veel gevallen wordt gekozen voor het opnieuw opbouwen van het gebit, zoals bij front-hoektandbegeleiding. Daarnaast wordt een opbeetplaat ook regelmatig gebruikt om kaakklachten te verhelpen. De opbeetplaat is een uitneembaar plaatje dat u vaak ’s nachts draagt. Hiermee wordt tandenknarsen vermindert en kunnen uw kaakspieren beter ontspannen. Het kan daarnaast ook helpen om bepaalde spieroefeningen voor uw kaak te doen.

Niet alle klachten zijn door een tandarts te verhelpen. In dat geval wordt u doorverwezen naar een kaakchirurg, fysiotherapeut of psycholoog.

Controle afspraak

Afhankelijk van het type behandeling en de ernst van de aandoening, vinden er vervolgafspraken plaats om u verder te begeleiden bij de behandeling.

 

Meer informatie over gnathologische behandelingen of direct een afspraak maken? Neem contact met ons op!

Back To Top