Kronen en bruggen
Een kroon of brug herstelt de functie van de tand of kies, helpt verdere problemen te voorkomen en heeft ook esthetisch een gunstig effect.
Kronen
Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadig is, kunnen onze tandartsen deze vervangen door een kunstkroon. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie, wanneer vullen niet meer mogelijk is.
Bruggen
Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Hiermee kan de tandarts één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en kiezen.
Wanneer zijn kronen/bruggen noodzakelijk?
Een kroon is noodzakelijk wanneer het niet mogelijk is om een tand of kies met een vulling te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn vergevorderd tandbederf, bij een groot breekrisico van de maximaal gevulde tand of kies, of bij een ernstige beschadiging. Ook na een wortelkanaalbehandeling is een kroon vaak noodzakelijk om de tand of kies te behouden in verband met een groter risico op breuk. Een brug kan nodig zijn om beter te kunnen kauwen, voor een beter esthetisch effect of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan doordat ze te veel ruimte hebben om te groeien. Weten of u in aanmerking komt voor een kroon of brug? Neem gerust contact met ons op.
Hoe wordt een kroon gemaakt en geplaatst?
Eerst slijpt de tandarts een deel van de tand of kies af. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u er geen pijn van ondervindt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak. Daarna maakt een tandtechnicus de kroon op maat. Ondertussen krijgt u een tijdelijk kroon, waarmee u gewoon kunt eten. Tot slot plaatst de tandarts de definitieve kroon en zet deze goed vast met een speciaal daarvoor bestemd cement.
Hoe wordt een brug gemaakt en geplaatst?
Eerst worden de tanden en/of kiezen afgeslepen. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de geslepen tanden of kiezen en de open ruimte. Daarna maakt een tandtechnicus een passende brug. Ondertussen krijgt u een tijdelijke brug van kunststof, waarmee u gewoon kunt eten. Tot slot plaatst de tandarts de definitieve brug en zet deze goed vast met een speciaal daarvoor bestemd cement.
Risico’s, pijn en kosten van de behandeling
Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en tandenpoetsen. Zorg er wel voor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast. Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan het maken van een kroon of brug. Het kan hooguit voorkomen dat deze niet direct de gewenste vorm of esthetisch resultaat geeft. De kosten van een kroon of brug zijn afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de hoogte van de techniekkosten en of er voorbehandelingen nodig zijn.
Meer informatie over kronen en bruggen of direct een afspraak maken? Neem contact met ons op! Klik hier voor onze tarieven.