Skip to content
Bel ons: 0252-706606 Inschrijven Spoed Huisregels

Preventieve behandelingen

Tijdens een afspraak bij de preventie-assistentes wordt het gebit grondig gereinigd, zolang het tandsteen oppervlakkig aanwezig is. Is dit niet het geval en zit het dieper onder het tandvlees genesteld, dan wordt u door de tandarts doorverwezen naar een mondhygiënist. Dit wordt vaak bij een controle of een eerste intake-afspraak door de tandarts bepaald.

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees, achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak lastiger te poesten zijn of misschien vergeten worden. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poesten en dient professioneel te worden weggehaald.

Om te voorkomen dat het tandsteen en/of plak weer terugkeert op het glazuur en zo ook een risico vormt voor cariës zijn er verschillende aspecten die hierin belangrijk zijn:

  • op de juiste manier poetsen
  • flossen, stoken of ragen
  • regelmatige controle bij de tandarts.

Tijdens een behandeling bij de preventie-assistente wordt er, naast de reiniging, individuele instructie gegeven. Er wordt gekeken naar de poetstechniek, welke stokers en/of ragers het beste bij uw gebit passen. Ook kan er gekeken worden naar de eetgewoontes en wat dit kan veroorzaken aan het glazuur. Kortom alles om er samen voor te zorgen het gebit zo plak-vrij mogelijk te krijgen en te houden.

Algemene tandheelkunde

Algemene tandheelkunde is het planmatig verhelpen van algemene klachten en het bieden van periodieke gebitscontroles en gebitssaneringen met als doel: een duurzaam en fraai resultaat. Hieronder verstaan wij: preventieve tandheelkunde, restauratieve tandheelkunde, pijnbehandeling, kroon- brugwerk en het aanmeten en maken van protheses.

Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde, ook wel cosmetische tandheelkunde, is het vakgebied waarbij tandartsen zich bezighouden met het verfraaien van het uiterlijk van het gebit van patiënten. Aangezien de tanden en kiezen een belangrijke rol spelen bij het uiterlijk, stellen patiënten steeds vaker hogere eisen aan de esthetiek van hun tanden en kiezen. Met behulp van tandkleurige vulmaterialen, kronen, facings en bruggen kunnen verbetering in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen worden verkregen.

De tandarts voor het hele gezin

Mondzorg voor het hele gezin omvat de zorg voor een gezonde mond in iedere fase van het leven. Van het doorbreken van de eerste melktand en het blijvende gebit tot aan de oudere mond.

Als tandarts voor het hele gezin bieden wij kinderen een andere tandheelkundige zorg dan volwassenen. Onze tandartsen en mondhygiënisten hebben kennis van verschillende behandelopties en toepassingen binnen verschillende leeftijdsgroepen. Hierdoor zijn zij in staat om behandelingen af te stemmen op de leeftijd, gezondheid, zorgvraag en wens van de patiënt.

Behandelingen voor iedere levensfase

Tijdens het mondonderzoek kijken onze tandartsen naar het tandvlees, de aanwezigheid van plak- en/of tandsteen en naar tekenen van tandbederf. Een goede mondhygiëne is belangrijk om de tanden en kiezen een leven lang te behouden. Andere zaken waar onze tandartsen naar kijken zijn bijvoorbeeld groei, slijtage, functie en esthetiek.

Baby

Ook als uw kindje nog geen tandjes heeft kan de tandarts al adviezen geven over bijvoorbeeld het doorkomen en poetsen van de eerste tandjes, voeding en speengebruik.

Jonge kinderen

Neem kinderen al op jonge leeftijd mee naar de tandarts tijdens uw eigen controle. Dat kan al vanaf dat uw kinderen 6 maanden oud zijn. Rond een jaar of 2,5 oud is het melkgebit volledig door. Dan mag uw kind in de stoel om bijvoorbeeld al tandjes te tellen.

Melkgebit

Bij het melkgebit zal de focus liggen op poetsgewoontes en het voorkomen van tandbederf. Verder kunnen onze tandartsen adviezen geven over afwijkende mondgewoonten zoals duimen, spenen of mondademhaling.

Wisselgebit

Net zoals bij het melkgebit ligt de focus op poetsgewoonten en het voorkomen van tandbederf. Daarnaast zullen onze tandartsen kijken naar de ontwikkeling van de kaken en het wisselen van tanden en kiezen. Onze tandartsen kunnen inschatten of het in de toekomst nodig is om een bezoek te brengen aan de orthodontist.

Blijvend gebit

Bij pubers en tieners is er kans op het ontstaan van gaatjes. Onze tandartsen besteden veel aandacht aan het belang van een goede mondhygiëne bij uw puber en kunnen advies geven over eet en drink gewoonten/of voeding etc. Verder kijken wij naar de ontwikkeling van het gebit en zal indien nodig verwijzen naar een orthodontist.

Voordelen van een tandarts voor het hele gezin

Er zijn verschillende voordelen te benoemen wat betreft een tandarts voor het hele gezin, namelijk:

  • De tandarts kan goed de ontwikkeling van uw kind volgen
  • U weet altijd waar u terecht kunt voor vragen of een tandheelkundig spoedgeval
  • U kunt snel en efficiënt uw afspraken plannen
  • Familiaire aandoeningen worden eerder opgemerkt en behandeld
  • De basis voor goede gewoontes zoals regelmatig tandartsbezoek en goede mondhygiëne wordt al vroeg gelegd.

 

Meer informatie over onze preventieve en tandheelkundige behandelingen of direct een afspraak maken? Neem contact met ons op!

Back To Top