Ga naar hoofdinhoud

Kunstgebit

Een kunstgebit of volledige prothese is een hulpmiddel voor het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Een prothese kan worden gemaakt door een tandarts, een tandprotheticus of een klinisch prothese technicus.

Hoe wordt een kunstgebit gemaakt?

Omdat elke mond en kaak anders is, wordt een prothese speciaal op maat gemaakt. Hiervoor moeten een aantal stappen doorlopen worden:

  1. Om een kunstgebit te maken zal de tandarts eerst een afdruk maken met de standaardlepels en een stug afgemaakt afdrukmateriaal.  Van deze afdruk wordt in een tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt waarop van kunststof een individuele lepel wordt vervaardigd.
  2. Met behulp van de vervaardigde lepel wordt in deze fase een individuele afdruk gemaakt waar aandacht besteed wordt aan het afvormen van de belangrijkste delen van de nieuwe prothese.
  3. Van de individuele afdruk worden weer nieuwe gipsmodellen gemaakt waarop een set beetplaten gemaakt wordt. Deze worden gebruikt om de relatie tussen uw onder- en bovenkaak te registreren en om te bepalen waar de tanden en kiezen komen te staan.
  4. De technicus gaat vervolgens met alle verzamelde gegevens aan de slag om een pasprothese te maken. Wanneer de pasprothese helemaal naar wens is, wordt deze omgezet in een echte prothese

Reinigen van uw kunstgebit

Een kunstgebit moet goed verzorgd worden. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten, plak en tandsteen achter die op den duur kunnen zorgen voor een ontsteking. Wij geven u een aantal tips voor het optimaal schoonmaken en schoonhouden van uw kunstgebit:

  1. Maak uw kunstgebit elke dag zorgvuldig schoon met een prothese borstel
  2. Gebruik tijdens het schoonmaken een prothese-gel die uw kunstgebit een aangename zachtheid geeft.
  3. Gebruik na het reinigen een kleefpasta, zodat u zeker bent van een stevige hechting aan de kaak
  4. Reinig uw kunstgebit dagelijks met een speciaal reinigingsmiddel.
  5. Doe uw kunstgebit ’s nachts uit
  6. Borstel uw kunstgebit goed en spoel het af met water. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik daarnaast zeker geen bleekwater of schuurmiddelen

Onderhoud van een kunstgebit

U heeft een kunstgebit, maar dat wil niet zeggen dat u nu helemaal klaar bent. Het komende jaar heeft uw kunstgebit onderhoud nodig. Om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit te kunnen constateren, raden wij aan om minsten één keer per twee jaar naar de behandelaar te gaan. Ook wanneer u geen specifieke klachten heeft. Uw behandelaar kan het kunstgebit weer goed passend maken en u op tijd aanraden een nieuwe te nemen, indien nodig. Ook constateert de behandelaar of uw mond nog gezond is.

Meer informatie over kunstgebitten of direct een afspraak maken? Neem contact met ons op!

Back To Top