Skip to content
Bel ons: 0252-706606 Inschrijven Spoed Huisregels

Trekken van tanden/kiezen

Voorbereiding

Wanneer u een afspraak heeft voor het trekken van een tand of kies (extractie) adviseren wij u van te voren gewoon goed te eten.

De behandeling

Voor dat de tand of kies getrokken wordt, moet de tandarts weten of u goed gezond bent, geen bloedverdunners gebruikt, een kunstmatige hartklep hebt of u in de voorgaande 6 maanden een vaatoperatie heeft gehad. Vervolgens wordt de kies verdoofd. De verdoving moet even inwerken. Soms kan de tandarts u vragen zolang even in de wachtruimte plaats te nemen. Het trekken van een tand of kies gebeurt met een wrikkende, draaiende beweging. Dit doet geen pijn, maar sommige mensen vinden dit een naar gevoel of geluid.

In sommige gevallen wordt de wond gehecht. Er wordt een stevig opgerold steriel gaasje op de wond gelegd waarop 30 minuten stevig moet worden dichtgebeten. In de meeste gevallen wordt hechtmateriaal gebruikt dat vanzelf oplost.

Wat te doen na een extractie behandeling

Ik heb mijn tand laten verwijderen – wat moet ik nu doen?

Probeer de rest van de dag rustig aan te doen. Houd uw hoofd bij voorkeur omhoog, om bloedingen te voorkomen. Vermijd zware inspanning en pas uw dieet aan op de situatie. Dit betekent dat u bij voorkeur zacht voedsel eet.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?

Vermijd warm eten of drinken, totdat de verdoving is uitgewerkt. Dit is belangrijk omdat u geen pijn kunt voelen, gezien de verdoving. Hierdoor kunt u uw mond verwonden of verbranden. Als u uitrust houdt dan uw hoofd, indien mogelijk, de eerste nacht hoger met een extra kussen. Het is ook een goed idee om een oude kussensloop te gebruiken, of een handdoek op de kussen te leggen, voor het geval er een bloeding optreedt.

Moet ik mijn mond spoelen?

Kom niet in de verleiding om het gebied de eerste 24 uur na de ingreep te spoelen. Het is belangrijk om de wond te laten genezen. Dit kan enkel als er een goed bloedstolsel ontstaat in de wond.

Is er nog iets anders dat ik moet vermijden?

Vermijd alcohol gedurende ten minste 24 uur na de ingreep, omdat dit bloedingen kan stimuleren en de genezing kan vertragen. Eet en drink lauw voedsel en vermijd kauwen met het deel van de mond, waar de wond zich bevindt.

Wanneer moet ik poetsen?

Het is minstens net zo belangrijk om uw mond schoon te houden na een extractie. U moet echter wel voorzichtig zijn rond de plaats waar de tand is getrokken. Poets voorzichtig rondom dit gebied.

Wat moet ik doen als de wond bloedt?

Het is normaal dat de wond gedurende de eerste dag na het trekken van de tand nog kan bloeden. Veel mensen maken zich zorgen over de hoeveelheid bloed. Dit komt door het feit dat een kleine hoeveelheid bloed wordt gemengd met een grotere hoeveelheid speeksel. Vaak ziet de bloeding er dus erger uit, dan dat het in werkelijkheid is. Mocht de wond bloeden, dan is het belangrijk om druk uit te oefenen op de wond om de bloeding te laten stollen. Bijt stevig op een opgevouwen gaasje of schone doek gedurende minimaal 30 minuten. Als het bloeden niet stelpt, neem dan contact op met uw tandarts. Buiten reguliere openingstijden krijgt u doorgaans via de website of via de voicemail een spoednummer toegewezen.

Wanneer kan ik weer een sigaret roken na het trekken van een tand?

Het is belangrijk om stijging van uw bloeddruk te vermijden, omdat dit tot verdere bloedingen kan leiden. We raden aan dat u het roken zo lang mogelijk na een extractie vermijdt. Probeer op z’n minst gedurende 24 uur niet te roken na de ingreep.

Kan ik iets doen om de genezing te bespoedigen?

Het genezingsproces verschilt per persoon. Dit is vaak afhankelijk van de algehele gezondheid, de eventuele aanwezigheid van ontstekingen en uw afweer. Het is belangrijk om uw mond en de extractielocatie zo schoon mogelijk te houden, waarbij u ervoor zorgt dat de opening vrij is van bijvoorbeeld voedselresten. Spoel echter gedurende de eerste 24 uur niet de mond, om het bloedstolsel niet te verstoren. Spoel na 24 uur eventueel voorzichtig met zout water. Hierbij kan een theelepel zout in een glas warm water worden opgelost. Herhaal dit proces gedurende een week. Ook gezonde voeding draagt bij aan een voorspoedige genezing.

Ik heb pijn, wat moet ik doen?

In de eerste paar dagen is het normaal dat de regio enigszins gevoelig is. In de meeste gevallen is eenvoudige pijnverlichting middels paracetamol voldoende om het ongemak te verzachten. Neem echter géén aspirine, omdat dit bloedverdunnend werkt en een eventuele nabloeding kan versterken.

Zijn er medicijnen die ik moet vermijden?

Medicatie die bloedverdunnende effecten hebben, NSAID’s zoals aspirine, moeten bij voorkeur worden vermeden. Het advies is om paracetamol te gebruiken. Neem opnieuw contact op met uw apotheker of tandarts als u zich zorgen maakt of wanneer u voelt dat u iets sterkers nodig hebt.

Ik heb ondanks pijnstillers nog steeds pijn, wat zou het kunnen zijn?

Soms kan er een infectie in de wond ontstaan, wat erg pijnlijk kan zijn. Dit is, wanneer er weinig of geen bloedstolsel in de tandkas aanwezig is en de botwand hierdoor blootgelegd en geïnfecteerd raakt. Dit wordt een dry socket of alveolitis genoemd en is in sommige gevallen erg pijnlijk. In dit geval is het belangrijk om uw tandarts te zien. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een antibioticum die de ontsteking zal behandelen.

Moet ik op nacontrole komen?

Als het een bijzonder moeilijke extractie is geweest, geeft de tandarts u een vervolgafspraak. Dit is ervoor bedoeld om de wond te beoordelen op het genezingsproces.

Back To Top